Σε όλους μας έχει τύχει η αναπνοή μας να μυρίζει με αποτέλεσμα να μας αποφεύγουν ακόμα και τα φιλικά μας πρόσωπα. Η κακοσμία οφείλεται σε κακή στοματική υγιεινή ή σε τερηδόνα ή ουλίτιδα ή σε φλεγμονές ή σε χαλασμένα δόντια.

Ουλίτιδα - Περιοδοντίτιδα

Προσοχή στην ουλίτιδα. Αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι βλάβη αντιστρεπτή εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Είναι δε φλεγμονή των ούλων και αποτελεί τον συνηθέστερο λόγο απώλειας των δοντιών.

Όταν δεν δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην θεραπεία της φλεγμονής, τότε αυτη προχωρεί σε βάθος και προκαλεί αλλοίωση και βλάβη στο οστούν.

Η νόσος τότε είναι περιοδοντίτιδα και το δόντι αποκτά κινητικότητα.

Τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι μία νόσος, τα αίτιά της οποίας οφείλονται σε μικρόβια, που επικάθονται πάνω στα δόντια και σχηματίζουν οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Τα μικρόβια αυτά είναι παράγοντες που συντελούν στην καταστροφή των δοντιών. Καταστρέφουν τον οργανικό σκελετό αυτού και δημιουργούν κοιλότητες που μπορεί να φθάσουν μέχρι το νεύρο του δοντιού. Δημιουργούν δε πολφίτιδα, πόνο, νέκρωση του πολφού και απόστημα.

Πέτρα - Φλεγμονές

Όταν τα δόντια μας δεν καθαρίζονται συχνά και σωστά, τότε δημιουργείται μία οδοντική πλάκα (υπόλευκη μεμβράνη βακτιριδίων) στις επιφάνειες αυτών. Αν αυτή η πλάκα δεν απομακρυνθεί έγκαιρα, αυξάνει συνέχεια με αποτέλεσμα να δημιουργεί αλλοίωση στα δόντια και φλεγμονές στα ούλα. Η ύπαρξη της πέτρας συνοδεύεται με ουλίτιδα και μόνο με την απομάκρυνσή της εξασφαλίζεται η φυσική κατάσταση και υγεία των ούλων.

[Ιατρείο] [Βιογραφικό] [Αποκαταστάσεις] [Εργασία] [Στοματική Υγιεινή]
[Νοσήματα] [Πρόληψη] [Επικοινωνία] [Links]

Εμμανουήλ Φ. Διακάκης - Χειρούργος Οδοντίατρος Γιαννακού 4, Ιεράπετρα, 72200, Κρήτη Τηλ: 0842 24044